Opintojen aloittaminen

Smurffin muistilista

Alle on koottu joitain tärkeitä asioita koskien opiskeluiden aloittamista Tampereen yliopistossa. Jotkut jutut on hyvä laittaa kuntoon jo ennen kuin opiskelut alkavat, jotta elokuun lopussa voit keskittyä olennaiseen eli orientoitumiseen niin yliopisto-opiskeluun kuin Boomiinkin. Tutorit soittavat uusille opiskelijoilla elokuun alkupuolella, jolloin saat lisäinfoa opintojen alusta ja smurffiviikoista.

1. Ota opiskelupaikka vastaan

Voit ottaa opiskelupaikan vastaan kahdella eri tavalla – joko sähköisesti Oma Opintopolku –palvelussa tai tuloskirjeen mukana lähetettävällä opiskelupaikan vastaanottamisilmoituksella. Opiskelupaikan vastaanottaminen on erittäin tärkeää, sillä menetät opiskelupaikkasi, jos et ota sitä vastaan määräaikaan mennessä.

2. Ilmoittaudu läsnäolevaksi, maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu ja KORKEAKOULUOPISKELIJAN TERVEYDENHOITOMAKSU

Opiskelupaikan vastaanottamisilmoituksen lisäksi sinun on ilmoittauduttava yliopistoon annettuun määräaikaan mennessä ja samalla maksettava ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Määräaika vahvistetaan myöhemmin.  Tämä on erittäin tärkeää, sillä jos jätät ilmoittautumatta, menetät opiskelupaikkasi.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle. Maksun maksettuasi ja läsnäolevaksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu käyttämään Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) palveluita. Maksu on lähtökohtaisesti pakollinen kaikille läsnäoleville korkeakouluopiskelijoille, ja se tulee maksaa omatoimisesti. Lisätietoja maksamisesta ja eräpäivästä Kelan sivuilla.

3. Hae asuntoa

Asuntoa kannattaa alkaa hakea heti opiskelupaikan varmistuttua, sillä Tampereen asuntomarkkinat ovat syksyisin hektiset. TOAS eli Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö sekä POAS eli Pirkan opiskelija-asunnot Oy tarjoavat opiskelija-asuntoja erilaisiin tarpeisiin, soluista perheasuntoihin ja yksiöihin. Yksiötä joutuu kuitenkin usein jonottamaan, joten uudet opiskelijat sijoitetaan yleensä soluihin. Asuntoa voi hakea myös Opiskelijan Tampereen asuntovälityksen kautta tai yksityisiltä vuokranantajilta.

4. Hae opintotukea ja asumistukea

Opintotuen ja asumistuen hakeminen onnistuu kätevästi Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. Opintotukea tulee hakea viimeistään sen kuukauden aikana, miltä tukea haluaa nostaa. Eli jos haluat saada tukea syyskuulta, tulee hakemus laittaa menemään viimeistään syyskuun viimeinen päivä. Opintotukea kannattaa kuitenkin hakea mahdollisimman ajoissa, sillä syksyisin Kelan päätöksentekoprosessi hidastuu ruuhkautumisen takia. Opintotuki maksetaan joka kuukauden 1. päivä. Opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin. Sitä kannattaa hakea heti, kun asunto Tampereella on varmistunut.

Opintotuen päätöksen yhteydessä saat Kelalta automaattisesti päätöksen myös opintolainan valtiontakauksesta. Päätöksen saatuasi voit halutessasi hakea opintolainaa haluamastasi pankista.

5. Tilaa opiskelijakortti

Opiskelijakortin tilaaminen onnistuu hyväksymiskirjeen mukana tulleella lomakkeella tai Treyn sivuilla. Opiskelijakortti kannattaa tilata ajoissa, jotta se on valmiina heti opiskelujen alkaessa. Kortti toimii kirjastokorttina, kulkukorttina kampus alueella ja oikeuttaa opiskelija-alennukseen esimerkiksi yliopiston lounasravintoloissa. Opiskelijakortin saa myös ladattua Pivo- ja Tuudo-sovellukseen. Sähköisestä opiskelijakortista on hyötyä etenkin ennen varsinaisen kortin saamista. Lisätietoa Tuudosta löytyy Treyn sivuilta.

6. Aktivoi peruspalvelutunnuksesi

Tarvitset peruspalvelutunnustasi yliopiston nettipalveluihin ja tietokoneille kirjautuessa. Lisäksi myös yliopiston sähköposti toimii peruspalvelutunnuksen kautta. Peruspalvelutunnus kannattaa aktivoida jo ennen opiskelun alkua, jotta pystyt mm. tekemään kurssivalinnat smurffiviikkojen alussa. Lisätietoa ja ohjeet aktivointiin löydät yliopiston sivuilta.

7. Tutustu kursseihin

Tutkintoosi vaadittavat opinnot löydät yliopiston sivuilta. Opinnot lähtevät hyvin käyntiin perusopinnoilla ja kieliopinnoilla. Kursseista ei kannata stressata, sillä tutorit auttavat sinua kyllä ja ensimmäiset kurssivalinnat tehdään yhdessä orientoivien opintojen yhteydessä.

8. Hae aiempien opintojen hyväksilukua

Jos sinulla on aikaisempia opintoja, jotka haluat hyväksilukea tutkintoosi, kannattaa tämä hoitaa ensimmäisten viikkojen aikana. Hyväksilukua varten tarvitset aiempien opintojesi opiskelutodistukset ja kurssikuvaukset. Halutessasi hyväksilukea opintoja, ole yhteydessä kauppatieteiden koulutusasiantuntijaan Kaisa Maliseen, kaisa.malinen@tuni.fi .

9. Ota mukaan avoin mieli ja valmistaudu alkavaan fuksivuoteen!

Opiskelujesi ensimmäiset viikot kuluvat smurffiviikkojen lomassa uusiin opiskelijakavereihin tutustuessa. Tulet olemaan smurffiviikkojen jälkeen luultavasti yhtä väsynyt kuin pääsykoeuurastuksen tai ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta myös monia uusia kokemuksia ja hienoja muistoja rikkaampi.

Kun juoksevat asiat ovat hoidossa, ei sinun tarvitse stressata niistä, vaan voit keskittyä olennaiseen, eli uuteen ympäristöön ja uusiin opiskelukavereihin tutustumiseen.

Kootut linkit:
Johtamisen ja talouden tiedekunnan sivuja
– Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman sivuja
Yliopiston sivut uudelle opiskelijalle
– Instagram tilit: boomiry  ja treytampere

Smurffiviikot

Smurffiviikot tulevat taas syksyllä! Varaa kalenteriisi sopivasti tyhjää opintojen alkuun ja lähde rohkeasti mukaan kolmen viikon mahtavaan tapahtumaputkeen. Boomi järjestää sinulle ohjelmaa, jota tulet muistelemaan vielä vuosienkin kuluttua. Smurffivikoilla tapaat liudan uusia ihmisiä, pidät hauskaa ja orientoidut yliopistomaailmaan.

Smurffiviikoille pääset osallistumaan lunastamalla oman Smurffipassisi hyvin edulliseen hintaan Boomilaaksosta ensimmäisten päivien aikana tutoreidesi opastuksella. Samalla lunastat myös Reissuvihkosi, joka tulee olemaan opastekirjasi boomariksi. Lue lisää Reissuvihosta kesällä postiisi kolahtavasta VapaaBoomari-lehdestä. Varaudu kuitenkin jo nyt elämäsi kenties huikeimpaan kolmeen viikkoon!

Fiilistele jo etukäteen edellisvuosien smurffiviikkojen kuvilla. Tervetuloa mukaan!

Uuden opiskelijan sanasto

AINEJÄRJESTÖ kokoaa saman alan opiskelijat yhteen, järjestää toimintaa ja valvoo opiskelijoiden etua.  Selaat parhaillaan kauppatieteiden ainejärjestön, Boomi ry:n, nettisivuja.

AKATEEMINEN VARTTI Luennot alkavat yliopistolla viisitoista minuuttia yli tasatunnin, ellei toisin mainita. Tentit alkavat kuitenkin pääsääntöisesti tasalta!

ALAKUPPILA on Tampereen yliopiston keskustakampuksen Päätalon alakerrassa oleva kahvila, kampuksen perinteikkäin paikka oleiluun ja henkevään keskusteluun kahvikupin äärellä.

ATALPA on Akateeminen liikunta- ja palvelutalo keskustakampuksella. Lue lisää SportUnin nettisivuilta.

BOOMILAAKSO Boomin omat tilat Pinninkatu 57:ssa. Boomilaakso tunnetaan myös lyhyemmin nimellä Bola. Täällä on Boomareita lähes kaikkina hetkinä juomassa kahvia ja jutustelemassa keskenään luentojen välillä.

DOSENTTI on Väitellyt henkilö, joka tutkii ja opettaa säännöllisen epäsäännöllisesti yliopistolla.

EDARI eli edustajisto on 49 jäsenestä koostuva TREY:n (Tampereen ylioppilaskunta) ylin päättävä elin. Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on läsnäolo-oikeus edarin kokouksissa. Katso kohta Vapaaboomarit.

ETKOT Ennen virallisia bileitä pidettävät alkulämmittelyt. Ks. myös jatkot. Smurffiviikoilla etkoillaan usein tutoreiden johdolla heidän luonaan ja myöhemmin siirrytään välietkoille Klubi 57:aan.

FUKSI Ensimmäisen vuoden opiskelija eli mitä todennäköisimmin sinä. Boomin fukseja kutsutaan pääsääntöisesti smurffeiksi.

GRADU Pro gradu -tutkielma, maisterintutkinnon opinnäytetyö.

HAALARIBILEET
 Poikkitieteelliset haalaribileet ovat Boomi ry:n järjestämät Suomen legendaarisimmat kuukausittaiset opiskelijabileet Viihdemaailma Ilonassa.

HAALARIT ovat monen opiskelijan käytännöllinen bilevaate.

HALLOPEDI eli hallinnon opiskelija edustaja on yliopiston hallintoelimessä vaikuttava opiskelija. TREY koordinoi ja valitsee hallopedit, ja haku on avoin kaikille opiskelijoille.

HOPS on henkilökohtainen opintosuunnitelma ja väline akateemiseksi asiantuntijaksi kehittymisessä.

HÄMEENKADUN APPRO Suomen suurin opiskelijatapahtuma, jossa kierretään Tampereen anniskeluravintoloita läpi ennen siirtymistä huikeisiin loppubileisiin. Appro järjestetään talkootyönä, jossa ensimmäisen vuoden boomareilla on suuri rooli.

JATKOT Tapahtuman viralliset jatkobileet.

MAB eli Johtamisen ja talouden tiedekunta. Kauppatieteiden, hallintotieteiden, politiikan tutkimuksen, tuotantotalouden ja tietojohtamisen muodostama tieteenalayksikkö Tampereen yliopistossa.

JOO-OPISKELU Joustavan opinto-oikeuden turvin voit sopimuksen mukaan suorittaa valinnaisia opintoja myös muista yliopistoista.

KANDI Kandidaatintyö tai kandidaatiksi valmistunut opiskelija.

KLUBI 57 Boomin omat klubitilat Pinninkatu 57:ssa.

KOPO Lyhenne sanasta koulutuspolitiikka. Koulutuspoliittisella edunvalvonnalla varmistetaan, että hyvät opiskelumahdollisuudet taataan jatkossakin sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

KV-TUTORI Kansainvälisten opiskelijoiden tuki ja turva. Kv-tutorihaku järjestetään aina keväisin ja syksyisin.

LEHTORI Opettaja yliopistossa.

LINNA Osa yliopiston kampusaluetta. Linnassa on muun muassa yliopiston kirjasto

MINERVA Pinni B:n opiskelijaravintola.

N:NNEN VUODEN OPISKELIJA Henkilö, joka on opiskellut pidempään kuin viisi vuotta. Siitä eteenpäin ei enää lasketa.

OPINTOPISTE on opintojen mittayksikkö. Vuoden työ = 60 opintopistettä. Kandin tutkintoon vaaditaan 180 pistettä ja maisterin tutkintoon 120 opintopistettä.

OPISKELIJAN TAMPERE, OT on tamperelaisten ylioppilas- ja opiskelijakuntien perustama yhdistys, joka pitää huolen siitä, että Tampere on Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki. Osoitteesta opiskelijantampere.fi saat lisätietoa esimerkiksi opiskelija-alennuksista. Katso myös Boomin jäsentarralla saatavat jäsenedut.

OPM on bilekutsuista tuttu lyhenne: oma pyyhe/pullo mukaan. Useimmiten pullo.
 
ORIENTOIVAT OPINNOT Ohittamaton tietopaketti opiskelusta, yliopistosta ja muusta hyödyllisestä heti opintojen alussa.

PERUSPALVELUTUNNUS
 on avain sähköisiin palveluihin. Edellytys mm. kursseille ilmoittautumiseen!

PINNI on Tampereen yliopiston suurin rakennus, joka on jaettu kolmeen osaan: A:han B:hen ja Tietopinniin.

PROFESSORI eli proffa on tieteenalan vastuuopettaja.

PÄÄTALO on Tampereen yliopiston keskustakampuksen päärakennus osoitteessa Kalevantie 4.

SILLIS Akateeminen silliaamiainen. Hyvää ruokaa, seuraa ja edellisen illan muistelua.

SISU Yliopiston tietojärjestelmä, jossa muun muassa näet omat tietosi, ilmoittaudut kursseille ja tentteihin ja teet HOPS:in (ks. HOPS).

SYL eli Suomen Ylioppilaskuntien Liitto on ylioppilaskuntien kattojärjestö, jolla on päämaja Helsingissä. Lisätiedot SYL:n sivuilla.

TEEKKARI on tekniikan opiskelija, joita tapaa erityisesti Hervannassa. Tampereen Teekkarit ry toteuttaa teekkarikulttuuria Tampereella.

TELEGRAM Viestintäsovellus, jossa tapahtuu lähes kaikki Boomin sisäinen viestintä.

TENTTI Opiskeltujen asioiden sisäistämisen mittari. Näistä saa niitä noppia! Huomaa myös sähköiset tentit.

TREY Tampereen ylioppilaskunta. Kaikki Tampereen yliopiston tutkinto-opiskelijat ovat TREY:n jäseniä. TREY esimerkiksi ajaa opiskelijoiden asioita niin yliopistolla kuin kansallisestikin sekä järjestää poikkitieteellisiä tapahtumia. TREY:n kautta voit myös vuokrata pakettiauton tai lainata työkalupakkia.

TREY:N TOIMISTO Ylioppilaskunnan toimistot sijaitsevat keskustassa ja Hervannassa. Keskustan toimisto sijaitsee tällä hetkellä Päätalolla Alakuppilan vieressä tilassa E246.

TOHTORIOPISKELIJA tekee väitöskirjaa ja tohtoriopintoja.

TTY Ennen korkeakoulujen yhdistymistä Tampereen teknillinen yliopisto Hervannassa. Nykyinen Hervannan kampus.

TUTKINTO-OHJELMA koostuu niin sanotusta laaja-alaisesta kandidaattiohjelmasta ja erikoistavammista maisteriopinnoista, joihin voi kuulua useampi opintosuunta.

TUTORI Uuden opiskelijan tuki ja turva, vanhempi opiskelija. Tuutorien puoleen voi kääntyä niin opintojen aloittamiseen, opiskelukaupunkiin tutustumiseen kuin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiinkin liittyvien kysymysten kera.

VAIHTARI Vaihto-opiskelija.

VAPAABOOMARIT Kauppatieteilijöiden poliittisesti sitoutumaton ryhmä Tampereen ylioppilaskunnan TREY:n edustajistossa.

VB Boomi ry:n ainejärjestölehti. Ainoa lehti, jota luetaan Bolassa tiuhempaan kuin Seiskaa tai Cosmopolitania. Ilmestyy viisi kertaa vuodessa.

VIRTA on Linna-rakennuksen takana. Bolasta Tullintoria kohden ja vasemmalle.

VUJUT eli vuosijuhlat ovat akateemisen perinteen mukainen juhla.

YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tampereella ja viidellätoista muulla paikkakunnalla. Lisätiedot Tampereen YTHS:n sivuilla.