Opintojen aloittaminen

Smurffin muistilista

Alle on koottu joitain tärkeitä asioita koskien opiskeluiden aloittamista Tampereen yliopistossa. Jotkut jutut on hyvä laittaa kuntoon jo ennen kuin opiskelut alkavat, jotta syyskuun alussa voit keskittyä olennaiseen eli orientoitumiseen niin yliopisto-opiskeluun kuin Boomiinkin.

1. Ota opiskelupaikka vastaan

Voit ottaa opiskelupaikan vastaan kahdella eri tavalla – joko sähköisesti Oma Opintopolku –palvelussa tai tuloskirjeen mukana lähetettävällä opiskelupaikan vastaanottamisilmoituksella. Opiskelupaikan vastaanottaminen on erittäin tärkeää, sillä menetät opiskelupaikkasi, jos et ota sitä vastaan 8.7.2019 klo 15.00 mennessä.

2. Ilmoittaudu läsnäolevaksi ja maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu

Opiskelupaikan vastaanottamisilmoituksen lisäksi sinun on ilmoittauduttava yliopistoon annettuun määräaikaan mennessä ja samalla maksettava ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Määräaika vahvistetaan myöhemmin.  Tämä on erittäin tärkeää, sillä jos jätät ilmoittautumatta, menetät opiskelupaikkasi.

3. Hae asuntoa

Asuntoa kannattaa alkaa hakea heti opiskelupaikan varmistuttua, sillä Tampereen asuntomarkkinat ovat syksyisin hektiset. TOAS eli Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa opiskelija-asuntoja erilaisiin tarpeisiin, soluista perheasuntoihin ja yksiöihin. TOAS:in yksiötä joutuu kuitenkin jonottamaan, joten uudet opiskelijat sijoitetaan yleensä soluihin. Asuntoa voi hakea myös Opiskelijan Tampereelta tai yksityisiltä vuokranantajilta.

4. Hae opintotukea ja asumistukea

Opintotukihakemuksen tekeminen onnistuu kätevästi Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. Opintotukea tulee hakea viimeistään sen kuukauden aikana miltä tukea haluaa nostaa, eli jos haluat saada tukea syyskuulta tulee hakemus laittaa menemään viimeistään syyskuun viimeinen päivä. Opintotukea kannattaa kuitenkin hakea mahdollisimman ajoissa, sillä syksyisin Kelan päätöksentekoprosessi hidastuu ruuhkautumisen takia. Opintotuki maksetaan joka kuukauden 1. päivä.

5. Tilaa opiskelijakortti

Opiskelijakortin tilaaminen onnistuu hyväksymiskirjeen mukana tulleella lomakkeella. Opiskelijakortti kannattaa tilata ajoissa, jotta se on valmiina heti opiskelujen alkaessa. Kortti toimii kirjastokorttina, kulkukorttina kampus alueella ja oikeuttaa opiskelija-alennukseen esimerkiksi yliopiston lounasravintoloissa.

6. Aktivoi peruspalvelutunnuksesi

Tarvitset peruspalvelutunnustasi yliopiston nettipalveluihin ja tietokoneille kirjautuessa. Lisäksi myös yliopiston sähköposti toimii peruspalvelutunnuksen kautta. Peruspalvelutunnus kannattaa aktivoida jo ennen opiskelun alkua, jotta pystyt mm. tekemään kurssivalinnat smurffiviikkojen alussa.

7. Tutustu kursseihin

Tutkintoosi vaadittavat opinnot löydät opinto-oppaasta ja niiden lukuvuosittaiset toteutusajat opetusohjelmasta. Näitä kahta kannattaa siis lukea rinnakkain opintoja suunnitellessasi. Opinnot lähtevät hyvin käyntiin perusopinnoilla ja kieliopinnoilla. Ensimmäisen vuoden aikana on suositeltavaa käydä kieliopinnoista kauppatieteiden opiskelijoille suunnattu englannin kurssi. Tutkintoon vaaditaan myös toisen vieraan kielen opintoja.

8. Hae aiempien opintojen hyväksilukua

Jos sinulla on aikaisempia opintoja, jotka haluat hyväksilukea tutkintoosi, kannattaa tämä hoitaa ensimmäisten viikkojen aikana. Hyväksilukua varten tarvitset aiempien opintojesi opiskelutodistukset ja kurssikuvaukset. Halutessasi hyväksilukea opintoja, ole yhteydessä kauppatieteiden opintokoordinaattoriin Elina Kangastupaan.

9. Ota mukaan avoin mieli ja valmistaudu alkavaan fuksivuoteen!

Opiskelujesi ensimmäiset viikot kuluvat smurffiviikkojen lomassa uusiin opiskelijakavereihin tutustuessa. Tulet olemaan smurffiviikkojen jälkeen luultavasti yhtä väsynyt kuin pääsykoeuurastuksen tai ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta myös monia uusia kokemuksia ja hienoja muistoja rikkaampi.

Kun juoksevat asiat ovat hoidossa, ei sinun tarvitse stressata niistä, vaan voit keskittyä olennaiseen, eli uuteen ympäristöön ja uusiin opiskelukavereihin tutustumiseen.

 

Smurffiviikot

Smurffiviikot tulevat taas syksyllä! Varaa kalenteriisi sopivasti tyhjää opintojen alkuun ja lähde rohkeasti mukaan reilun kahden viikon tapahtumaputkeen. Boomi järjestää sinulle ohjelmaa, jota tulet muistelemaan vielä vuosienkin kuluttua. Smurffivikoilla tapaat liudan uusia ihmisiä, pidät hauskaa ja orientoidut yliopistomaailmaan.

Smurffiviikoille pääset osallistumaan lunastamalla oman Smurffipassisi hyvin edulliseen hintaan Boomilaaksosta ensimmäisten päivien aikana tutoreidesi opastuksella. Samalla lunastat myös Reissuvihkosi, joka tulee olemaan opastekirjasi boomariksi. Lue lisää Reissuvihosta kesällä postiisi kolahtavasta VapaaBoomari-lehdestä. Varaudu kuitenkin jo nyt elämäsi kenties huikeimpaan kaksiviikkoiseen!

Opintojen alussa kannattaa seurata erityisesti:
Johtamisen ja talouden tiedekunnan sivuja
– Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman sivuja
– Boomin nettisivuja sekä Facebookia

Fiilistele jo etukäteen edellisvuosien smurffiviikkojen kuvilla. Tervetuloa mukaan!

 

Uuden opiskelijan sanasto

AINEJÄRJESTÖ kokoaa saman alan opiskelijat yhteen, järjestää toimintaa ja valvoo opiskelijoiden etua.  Selaat parhaillaan kauppatieteiden ainejärjestön, Boomi ry:n, nettisivuja.

AKATEEMINEN VAPAUS Akateemisella vapaudella on monta vakiintunutta merkitystä. Opiskelijoille se merkitsee ensisijaisesti sitä, että opiskelutahdin ja opintojen sisällön voi päättää itse opetussuunnitelman ja opintoaikojen rajauksen puitteissa. Yleisemmin se viittaa siihen, että yliopistolaiset voivat vapaasti tutkia ja opettaa haluamaansa aihetta.

AKATEEMINEN VARTTI Opetus alkaa yliopistolla viisitoista minuuttia yli tasatunnin, ellei toisin mainita. Tentit alkavat kuitenkin pääsääntöisesti tasatunnein!

ALAKUPPILA on päätalon alakerrassa oleva kahvila, kampuksen legendaarisin ja leppoisin paikka oleiluun ja henkevään keskusteluun kahvikupin äärellä.

ATALPA on Akateeminen liikunta- ja palvelutalo keskustakampuksella. Lue lisää Unipoli Sportin sivuilta.

AVIISI
 on Tampereen ylioppilaslehti, joka ilmestyy joka toinen viikko. Lehden löytää ständeiltä kampuksella ja kaupungilla sekä Aviisin sivuilta.

DOSENTTI on Väitellyt henkilö, joka tutkii ja opettaa säännöllisen epäsäännöllisesti yliopistolla.

EDARI eli edustajisto on 49 jäsenestä koostuva Treyn (Tampereen ylioppilaskunta) ylin päättävä elin. Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on läsnäolo-oikeus edarin kokouksissa: seuraa tiedotusta esimerkiksi Treyn Facebookin kautta! Katso kohta Vapaaboomarit.

ETKOT Ennen virallisia bileitä pidettävät alkulämmittelyt. Ks. myös JATKOT. Smurffiviikoilla etkoillaan usein tutoreiden johdolla heidän luonaan ja myöhemmin siirrytään välietkoille Klubi 57:aan.

FUKSI Ensimmäisen vuoden opiskelija eli mitä todennäköisimmin sinä.

GRADU Pro gradu -työ, maisterintutkinnon opinnäytetyö.

HAALARIBILEET
 Poikkitieteelliset haalaribileet ovat Boomi ry:n järjestämät Suomen legendaarisimmat kuukausittaiset opiskelijabileet Viihdemaailma Ilonassa.

HAALARIT ovat monen opiskelijan käytännöllinen bilevaate.

HALLOPEDI on yliopiston hallintoelimessä vaikuttava opiskelijaedustaja. Trey koordinoi ja valitsee hallopedit ja haku on avoin kaikille opiskelijoille.

HOPS on henkilökohtaista opintojen suunnittelua ja väline akateemiseksi asiantuntijaksi kehittymisessä.

HÄMEENKADUN APPRO Suomen suurin opiskelijatapahtuma, jossa kierretään Tampereen anniskeluravintoloita läpi ennen siirtymistä huikeisiin loppubileisiin. Appro järjestetään talkootyönä, jossa ensimmäisen vuoden boomareilla on suuri rooli.

JATKOT Tapahtuman viralliset jatkobileet.

JKK Johtamiskorkeakoulu. Kauppatieteiden, hallintotieteiden ja politiikan tutkimuksen opiskelijoiden muodostama tieteenalayksikkö Tampereen yliopistossa.

JOO-OPISKELU Joustavan opinto-oikeuden turvin voit sopimuksen mukaan suorittaa valinnaisia opintoja myös muista yliopistoista. Lisätietoa löydät yliopiston sivuilta.

JUVENES Tampereen ylioppilaskunnan omistama yhtiö, joka tarjoaa muun muassa ravintola- ja painopalveluja. Edukas opiskelijaruokailu onnistuu vaikkapa päätalolla. Lue lisää Juveneksen sivuilta.

KANDI Kandidaatintyö tai kandidaatiksi valmistunut opiskelija.

KLUBI 57 Boomin omat klubitilat Pinninkatu 57:ssa.

KOLMIOT Luupin, Staabin ja Indecsin järjestämät opiskelijabileet, lue lisää Kolmioiden sivuilta.

KOPO Lyhenne sanasta koulutuspoliittinen. Koulutuspoliittisella edunvalvonnalla varmistetaan, että hyvät opiskelumahdollisuudet taataan jatkossakin sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

KV Kansainvälinen.

KV-TUUTORI Kansainvälisten opiskelijoiden tuki ja turva. Kv-tuutorihaku järjestetään aina keväisin.

LEHTORI Opettaja yliopistossa.

LINNA Osa yliopiston kampusaluetta. Linnassa on muun muassa yliopiston kirjasto. Lisätietoja Linnasta yliopiston sivulla.

MIKROLUOKKA Yliopiston ATK-luokka. Koneille pääset kirjautumaan peruspalvelutunnuksillasi ja myös tulostusmahdollisuus on kaikissa mikroluokissa. Tieto-pinnissä pääset vuorokauden ympäri mikroluokkiin opiskelijakortilla.

MINERVA Pinni B:n opiskelijaravintola. Lue lisää Minervan sivulla.

N:NNEN VUODEN OPISKELIJA Henkilö, joka on opiskellut pidempään kuin viisi vuotta. Siitä eteenpäin ei enää lasketa.

OPINTOPUTKI yhdistää Tampereen yliopiston päärakennuksen ja Pinni B:n.

OPINTOPÄÄLLIKKÖ Johtamiskorkeakoulussa Heli Tontti.

OPINTOPISTE on opintojen mittayksikkö. Vuoden työ = 60 opintopistettä. Kandin tutkintoon vaaditaan 180 pistettä ja maisterin tutkintoon 120 opintopistettä.

OPISKELIJAN TAMPERE, OT on kolmen tamperelaisen ylioppilas- ja opiskelijakunnan yhteenliittymä. Osoitteesta opiskelijantampere.fi saat lisätietoa esimerkiksi opiskelija-alennuksista. Katso myös Boomin jäsentarralla saatavat jäsenedut.

OPM on bilekutsuista tuttu lyhenne: oma pyyhe/pullo mukaan. Useimmiten pullo.
 
ORIENTOIVAT OPINNOT Ohittamaton tietopaketti opiskelusta, yliopistosta ja muusta hyödyllisestä heti opintojen alussa.

PERUSPALVELUTUNNUS
 on avain sähköisiin palveluihin. Edellytys mm. kursseille ilmoittautumiseen!

PINNI on Tampereen yliopiston suurin rakennus, joka on jaettu kolmeen osaan: A:han B:hen ja Tietopinniin.

PROFESSORI eli proffa on tieteenalan ylin opettaja.

PRUJU nimitystä käytetään usein luennoitsijan luentodioista. Käytetään myös nimityksenä oppikirjan tiivistelmälle.

PÄÄPÄIVÄ
 Tarvitseeko tätä edes selittää?

PÄÄTALO on yliopiston päärakennus osoitteessa Kalevantie 4.

SILLIS Akateemisen silliaamisen kautta uuteen nousuun. Katso myös pääpäivä.

SYL eli Suomen Ylioppilaskuntien Liitto on ylioppilaskuntien kattojärjestö, jolla on päämaja Helsingissä. LisätiedotSYL:n sivuilla.

TAMPERE3 tai T3 on tamperelaisten korkeakoulujen yhdistymis- ja yhteistyömahdollisuuksia selvittävä prosessi.

TREY Tampereen ylioppilaskunta. Olet Treyn jäsen, onneksi olkoon! Tarjoamme sinulle palveluja, tapahtumia ja toimintaa.

TREYN TOIMISTO Ylioppilaskunnan toimistot sijaitsevat keskustassa ja Hervannassa. Keskustan toimisto sijaitsee yliopiston päätaloa vastapäätä osoitteessa Yliopistonkatu 60 A, 2 krs (ks. kartalla).

TEEKKARI
 on Teknillisen yliopiston opiskelija, joita tapaa erityisesti Hervannassa. Tampereen Teekkarit ry toteuttaa teekkarikulttuuria Tampereella.

TENTTI Opiskeltujen asioiden sisäistämisen mittari. Näistä saa niitä noppia! Huomaa myös sähköiset tentit.

TOAS
 Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö, jonka kautta voi hakea edullista opiskelija-asuntoa. Lisätiedot Toasin sivuilla.

TOHTORIOPISKELIJA tekee väitöskirjaa ja tohtoriopintoja.

TTY Ennen korkeakoulujen yhdistymistä Tampereen teknillinen yliopisto Hervannassa.

TUTKINTO-OHJELMA koostuu niin sanotusta laaja-alaisesta kandidaattiohjelmasta ja erikoistavammista maisteriopinnoista, joihin voi kuulua useampi opintosuunta.

TUTORI Uuden opiskelijan tuki ja turva, vanhempi opiskelija. Tuutorien puoleen voi kääntyä niin opintojen aloittamiseen, opiskelukaupunkiin tutustumiseen kuin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiinkin liittyvien kysymysten kera.

VAIHTARI Vaihto-opiskelija.

VAPAABOOMARIT Kauppatieteilijöiden poliittisesti sitoutumaton ryhmä Tampereen ylioppilaskunnan Treyn edustajistossa. Älä missaa edustajistovaaleja!

VB Boomi ry:n ainejärjestölehti. Ainoa lehti, jota luetaan Bolassa tiuhempaan kuin Seiskaa tai Cosmopolitania. Ilmestyy viisi kertaa vuodessa.

VIRTA on Linna-rakennuksen takana. Bolasta Tullintoria kohden ja vasemmalle.

VUJUT eli vuosijuhlat ovat akateemisen perinteen mukainen juhla.

YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tampereella ja viidellätoista muulla paikkakunnalla. Lisätiedot Tampereen YTHS:n sivuilla.

 

Takaisin ylös