Vuosijuhlahumua – VB 1/2019

Vuosijuhlahumua

Teksti: Heidi Kärkkäinen Kuvat: Essi Pullinen

Vuosijuhlat ovat aina riemun aihe ja suuri kirjo kaikkea upeaa. Toisaalta iltajuhla on kauniin arvokas tilaisuus, kun taas silliksessä parasta on sen riemukkuus ja ihmiset, joiden kanssa tapahtumaa saa viettää. Vuosijuhlien järjestämisessä on vapauttavaa miettiä, miten vierasta voi yllättää ja ilahduttaa pienilläkin yksityiskohdilla.

Boomin tapahtumavuoden arvokkain tapahtuma on pian täällä ja vuosijuhlajännä on varmasti monella jo päällä. Lippu löytyy, mekko on hankittu, kampaaja-aika varmistettu, kengät kiillotettu ja frakki valmiina vuoden fiineimpäänjuhlaan. Vuosijuhlat ovat aina kaunista pukuluistoa ja korvaamatonta tunnelmaa. Mitä muuta ainejärjestömme syntymäpäivien juhlallisuudet pitävät sisällään? Kysyimme 2014 vuosijuhlamarsalkka Riikka Uimoselta hänen näkemyksiään ja tuntemuksiaan iki-ihanista vuosijuhlista.

”Vujut ovat aina upeat, oli sitten kyse tasavuosista tai niin sanotuista välivuosista”, tiivistää Boomin 46. vuosijuhlia järjestänyt Uimonen. Hänen mukaansa tasavuosiin, etenkin historian upeimpiin juhliin, viisikymppisiin on vaikea lähteä vertaamaan, mutta vuosijuhlat ovat aina riemun arvoiset. Välivuosien vuosijuhlia järjestäessä on hänen mukaansa ihana rauha järjestelyjen suhteen; odotukset tai budjetti eivät ole niin korkealla kuin tasavuosina, joten luovuutta pääsee käyttämään vapaasti. Uimosen mukaan on vapauttavaa miettiä, miten voi ilahduttaa ja yllättää vuosijuhlavierasta, sillä pienillä yksityiskohdilla saa paljon aikaan. ”Hyvin järjestetyt vuosijuhlat ovat kuitenkin aina hyvin järjestetyt vuosijuhlat, eikä välivuosien vujuissa ole mitään vähemmän arvokasta tai vähemmän hauskaa.”

”Kuten Boomin toiminta, myös Boomin vuosijuhlat ovat kasvaneet vuosi vuodelta.” Näin lausui Heta Häkkinen, vuosijuhlamarsalkka vuosimallia 2017 kyseisten juhlien cocktail-tilaisuuden aluksi. Lause kiteyttää ennen kaikkea yhdistyksemme ammattimaisuuden ja halun tehdä kaiken vuosi vuodelta paremmin. Uimonen sanoo huomanneensa saman. ”Vuosijuhlien brändäys ja sitä kautta tietenkin suosio ovat kasvaneet huomattavasti. Asioita tehdään koko ajan paljon ammattimaisemmin ja on ilo seurata kuinka yksityiskohtiin ja niiden viimeistelyyn voidaan keskittyä koko ajan paremmin.”

Vuosijuhlissa siis on aina jotain uutta ja upeaa. Kysyin Uimoselta, mikä hänen mielestään on vuodesta toiseen samaa, säilyttämisen arvoista ja ikimuistoista. Hetken mietittyään hän vastasi: ”Puhe naiselle.” Kyseinen osa vuosijuhlien perinteitä on Uimosen mukaan ihana ja odottamisen arvoinen jokaisilla vuosijuhlilla. Puhe naiselle on paikkakunnasta tai juhlasta riippumatta samaistuttava ja herkkä puheenvuoro. Hän kuitenkin toteaa, että kaunista perinnettä voisi joskus olla hyvä uudistaa näin tasa-arvon aikana suuntaan tai toiseen.

Kun tiedustelin Uimoselta hänen rakkainta vuosijuhlamuistoaan, hän sanoi, että yksittäistä muistoa on vaikea nimetä, sillä muistot kuten vuosijuhlatkin ovat kokonaisvaltaisia kokemuksia. Kaikesta huolimatta hän nosti esiin muun muassa sillisaamun bussimatkan ja lauantaiaamun korvaamattoman fiiliksen. Silliaamiainen on täynnä mahtavia hetkiä, joista mainittakoon esimerkkeinä ”Boomari on rotta” ja yhteisöllisyys, jota järjestössämme koetaan. ”Vuosijuhlat ovat laaja kirjo kaikkea. Iltajuhla on arvokas ja hieno tilaisuus, seuraavana päivänä vuorossa on silliksen riemukkuus ja riehakkuus. Koko viikonlopun ajan on mahdollisuus juhlia yhdessä muiden ainejärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa, jotka mahdollistavat ja auttavat toimintaamme. Emme olisi Boomi ilman heitä.”

Vuosijuhlien odotuksen saa siis hyvillä mielin aloittaa viimeistään nyt. Perjantaina 8.3. kokoonnumme Sokos Hotel Tornin hulppeisiin puitteisiin juhlistamaan 51 vuotta täyttävää rakasta ainejärjestöämme. Mikäli vuosijuhlien etiketti jäi vielä arveluttamaan, nappaa tästä etikettivinkit vuosijuhlapukeutumiseen!

Pieni etikettiopas vuosijuhlapukeutumiseen:

Naiset:

Vuosijuhlanauhasta taiteltua ruusuketta kannetaan oikeassa rintapielessä. Mikäli Boomin juhlanauhan kanssa käyttää toista juhlanauhaa, Boomin nauhasta taiteltu ruusuke asetetaan ylemmäksi yhdistyksen omissa tapahtumissa.

Vuosijuhlapuvun tulee olla täyspitkä ja juhlavasta materiaalista valmistettu, halkiot eivät ole suotavia.

Olkapäät tulee peittää esimerkiksi hartiahuivilla, kunnes pääruoka on syöty. Mikäli olet epävarma, milloin hartiahuivin saa ottaa pois, seuraa illan seremoniamestarin esimerkkiä.

Vuosijuhlakampauksen tulee olla juhlava (nuttura)kampaus, joka jättää niskan näkyviin. Pitkät hiukset on siis syytä laittaa kiinni.

Kenkien tulee olla umpikärkiset avokkaat, niin ballerinat kuin korkokengätkin käyvät. Käytännön ja kokemuksen vinkki: vaikka juhlat aloittaisikin korkokengissä, kannattaa mukaan napata myös matalammat jalkineet, jotta loppuillasta on mahdollista vaihtaa mukavampiin kenkiin!

Rannekelloa ei ole suotavaa pitää juhlapuvun kanssa, mutta korut ovat sallittuja ja suotavia.

Iltalaukussa ei kuulu olla hihnaa tai se ei saa olla näkyvissä. Laukkua voi pitää pöydässä istuessa esimerkiksi selän ja tuolin selkänojan välissä tai sylissä.

Miehet:

Vuosijuhlanauhaa kannetaan oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Frakkia pidettäessä nauha kulkee liivin alla ja puvun kanssa liivin ja solmion päällä. Mikäli Boomin juhlanauhan kanssa käyttää toista juhlanauhaa, Boomin nauha asetetaan ylemmäksi yhdistyksen omissa tapahtumissa.

Vuosijuhlien kutsussa pukukoodiksi on määritelty frakki tai tumma puku. Mikäli tahdot pukeutua frakkiin, mutta sellaista ei omasta vaatekaapistasi löydy, seuraa vuosijuhlien viestintää: Frakkipalvelu Academia saapuu tänäkin vuonna pitämään frakkisovituksen ja vuokraa frakkeja vuosijuhlavieraille edulliseen hintaan!

Frakin kanssa käytetään valkoista rusettia, puvun kanssa solmiota, joka on väriltään hillitty, yleensä harmaa tai helmenharmaa.

Puku on nimensä mukaisesti tumma: musta, tummanharmaa tai sininen. Liituraitakuosi ei ole suotava mutta hillityt raidat toimivat. Paita on valkoinen.

Vuosijuhla-asustuksen kanssa ei käytetä rannekelloa, vaan mahdollinen kello laitetaan housujen taskuun.

Kengät ovat ohutpohjaiset, mustat (kiilto)nahkakengät.

Muista, että kaunein asuste asun kuin asun kanssa on iloinen hymy! Ihanaa vuosijuhlaa juuri sinulle!

Takaisin ylös