Hakeminen

Liity kauppatieteilijöiden iloiseen joukkoon! Olitpa sitten kiinnostunut pohtimaan talousmaailman polttavia kysymyksiä kansantaloustieteellisestä näkökulmasta tai halusitpa erikoistua markkinoinnin ammattilaiseksi, kauppatieteiden tutkinto-ohjelma antaa sinulle valmiudet työskennellä alati muuttuvissa talous- ja elinkeinoelämän johto- ja asiantuntijatehtävissä. Tampereen yliopistossa voit keskittyä sinua itseäsi kiinnostaviin teemoihin laajan kurssivalikoiman sekä tiedekuntarajat ylittävien opintokokonaisuuksien myötä ja näin luoda juuri itsesi näköisen tutkinnon.

Hakeminen

Haku opiskelemaan kauppatieteitä tapahtuu kevään toisessa valtakunnallisessa yhteishaussa. Hakuaika vuonna 2023 alkaa 15.3. ja päättyy 30.3.2023 klo 15.00. Hakemus täytetään osoitteessa opintopolku.fi ja samassa haussa voi hakea enintään kuuteen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakukohteeseen. Hakukohteet täytetään hakulomakkeeseen ensisijaisuusjärjestyksessä ja hakulomakkeelle täytettyjen hakukohteiden järjestys sekä lukumäärä on sitova. Näitä ei voi enää hakuajan päätyttyä muuttaa. Kun hakulomake on täytetty, saat sen vielä tarkasteltavaksi. Muista huolehtia, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein ja varmistaa, tarvitseeko sinun liittää hakemukseesi mahdollisia liitteitä. Lähetettyäsi lomakkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin. Vahvistusviestin saapuminen on vielä hyvä tarkistaa, niin tiedät, että hakemus on lähtenyt onnistuneesti. Tämän jälkeen olet valmis näyttämään taitosi pääsykokeessa tai jännittämään todistusvalinnan tuloksia!

Katso tarkemmat ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen täältä.

Todistusvalinta

Tampereen yliopiston kauppatieteisiin valitaan vuosittain 160 uutta opiskelijaa ja näistä paikoista 60 % täytetään todistusvalinnan kautta. Todistusvalinnassa voi tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaansa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen. On kuitenkin huomioitavaa, että todistusvalinnassa voi hyväksytyksi tulla ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Valinta muodostuu ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden mukaan. Pisteytyksessä otetaan huomioon viisi ainetta: äidinkieli, matematiikan pitkä tai lyhyt oppimäärä, parhaat pisteet tuottava kieli, sekä kaksi muuta parhaat pisteet antavaa koetta. Todistuspisteitä on saatava vähintään 77 (maksimipistemäärä 154) ja lisäksi joko pitkä tai lyhyt matematiikan oppimäärän hyväksytysti, jotta on mahdollista tulla valituksi todistusvalinnan kautta. Todistusvalinnan pisteytystaulukon löydät täältä.

Valintakoevalinta

Loput 40 % paikoista täytetään suoritetun pääsykokeen kautta valintakoevalinnalla. Valintajärjestys perustuu kokeesta saatujen pisteiden määrään. Valintakoe koostuu monivalinta- ja/tai oikein/väärin -kysymyksistä, joista oikeasta vastauksesta annetaan pisteitä ja väärästä vastauksesta vähennetään. Voidakseen tulla valituksi koepistevalinnassa on hakijan osallistuttava valintakokeeseen ja saatava tästä vähintään 60 % valintakokeesta positiivisia pisteitä saaneiden keskiarvosta. Valintakoekirjoja ovat: – Taloustieto (YH2, yhteiskuntaoppi)– Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (HI1, historia)– Tilastot ja todennäköisyys (MAB5, lyhyt matematiikka) tai Todennäköisyys ja tilastot (MAA10, pitkä matematiikka)

Vuoden 2022 valintakoe pidetään tiistaina 6.6.2023 klo 12.00–15.00. Tampereella valintakoepaikkana toimii Tampereen yliopiston keskustakampus osoitteessa Kalevantie 4. Salijako on nähtävillä valintakoepäivänä yliopiston päärakennuksen aulassa sekä yliopiston Opiskelijaksi -sivuilla viimeistään edeltävänä päivänä ennen koetta.

Valintatulokset

Tiedot todistusvalinnassa hyväksytyistä julkaistaan viimeistään maanantaina 29.5.2023. Todistusvalinnassa hyväksytyille tiedotetaan valinnasta sähköpostitse. Hakijat, jotka eivät ole tulleet hyväksytyksi todistusvalinnassa haluamaansa hakukohteeseen, saavat osallistua valintakokeeseen, jonka perusteella valitaan koepistein. Valintakokeen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään perjantaina 7.7.2023. Tulokset ovat tuolloin nähtävissä Opintopolun sähköisessä järjestelmässä sisään kirjauduttuasi.

Tarkempia ohjeita hakemiseen, vanhoja pääsykokeita sekä muuta hyödyllistä infoa löytyy kattavasti osoitteesta https://www.kauppatieteet.fi/.