Neulo itsellesi Boomineule!

Joululoma kolkuttelee jo ovella ja mikä olisikaan mukavampaa, kuin istua alas hyvän äänikirjan, elokuvan tai seuran kanssa ja neuloa jotakin itselleen tai lahjaksi. Neulomisen aloittaminen saattaa tuntua pelottavalta ajatukselta, jos läheisistä ei löydy neulomisen ammattilaista, joka auttaisi kaikissa ongelmissa. Pelko voi kuitenkin väistyä, sillä tätä varten Boomissa on Berttakerho! Berttiksen Kia neuvoo ohjeet niin aloittelijalle kuin jo taitavammalle neulojalle. Voit napata talteen VapaaBoomarin viimeisimmästä numerosta ohjeen aloittelijaystävälliselle kissapipolle. Tästä jutusta löydät ohjeen sykähdyttävälle Boomineuleelle. Boomineuletta ei suositella välttämättä ensimmäiseksi neuleprojektiksi.

Boomineuletta varten sinun täytyy neuloa nurjaa ja yhdistää tai lisätä silmukoita. Jos nämä manööverit eivät ole entuudestaan tuttuja, kannattaa sitä varten katsoa Youtubesta ohjevideo.

Välineet

Puikot

Joustinneulekohtiin 6mm puikot, muuten 7mm puikot.

Kia myös vinkkaa aloittelijoille, että lankakerissä lukee aina, minkä kokoisia puikkoja kyseisen langan kanssa suositellaan käytettävän. Suositusta pienempiä ja isompiakin puikkoja voi ehdottomasti käyttää, mutta silloin tulee tietenkin tiukempaa tai löysempää neulosta. Neuleen voi siten myös neuloa kokonaan samankokoisilla puikoilla.

Lanka

Kia käytti Boomineuleeseen 100% polyesteri lankaa, joka on vegaanista ja kivan tuntuista. Polyesterin huonona puolena on kuitenkin se, että se nyppyyntyy helposti ja vaatii siten huoltamista.  

Mallitilkku

Neulominen kannattaa aina aloittaa mallitilkun neulomisesta. Sen avulla voit selvittää oman neulomisjälkesi leveyden. Mallitilkkuun kannattaa neuloa ainakin 10 silmukkaa leveyttä ja useampi rivi korkeutta. Lisäksi, jos haluaa oikea-nurja-oikea resorin, tulee sellaista tehdä myös mallitilkkuun. Kia neuvookin neulomaan mallitilkkuun joustinneuletta resoriksi ja muutaman rivin normaalia neulosta, niin samasta mallitilkusta saa mitattua molemmat. Kun olet neulonut mallitilkun, mittaa kuinka leveä ja korkea mallitilkku on. Kian mallitilkussa kaksi riviä ylöspäin oli 1cm ja 10 silmukan leveys oli 9cm.

Neuleen koon selvittäminen

Neuleen koon voi päätellä neulotun mallitilkun avulla. Kia neuvoo mittaamaan jostain jo omistamasta villapaidasta etu- ja takaosan leveydet sekä hihojen pituudet. Tällöin neuleen koon hahmottaminen on helpompaa.

Mallikuvan mukaan tehdyn neuleen etu- ja takaosa ovat noin 43cm leveitä ja 44cm korkeita. Jos tekee isomman neuleen, kuin mallikuvassa, Boomin logo on tietysti suhteessa pienempi. Tällöin kuvion neulomista ei kannata aloittaa kuvan osoittamalta riviltä, vaan jättää kuvion ylä- ja alapuolelle tasapuolisesti tilaa. 

Ohje

Alta löydät mallikuvat Boomineuleeseen. Ohjekuvissa jokainen ”pikseli” vastaa yhtä silmukkaa.

  1. Aloita neulomaan kukin osa alhaalta ylöspäin. Osiot neulotaan aina rivi kerrallaan. 
  1. Vaihda väriä, neulo nurjaa, yhdistä tai lisää silmukoita aina ohjekuvan mukaan. 
  1. Kun kaikki palaset on neulottu valmiiksi, ompele etu- ja takaosa olkapäistä kiinni.  
  1. Neulo kauluksen resori. Kauluksesta otetaan silmukoita, joihin neulotaan muutama kierros jatkeeksi. Kierrosten määrän voi katsoa oman maun mukaan, Kia teki omaansa noin 4–5 kierrosta.  
  1. Päättele resori. Jos päätteleminen ei ole tuttua, siihen löytyy ohjevideoita hakusanoilla ”bind off whole row”.  
  1. Ompele hihat kiinni olkapäihin ja myös hiha kiinni hihan resoriin asti.  
  1. Ompele etu- ja takaosa sivuista kiinni ja sinulla on valmis Boomi neule! 

Neuleen etuosa

Neuleen takaosa

Neuleen hiha

Neulomisen iloa kaikille!

TEKSTI Hanna Nykopp ja Kia Raitanen 

KUVAT Kia Raitanen